tisdag 13 maj 2008

Frälsaren - Jo Nesbö

I den här kriminalromanen får man följa polisen Harry Hole och hans kollegor som utreder mordet på en frälsningsarmésoldat. mordet är utfört av en lejd mördare, där man i tillbakablickar får höra talas om denne som "Den lille frälsaren", vilket var hans täcknamn under kriget på Balkan.

Harry Hole mister sin närmaste kollega och vän Jack Halvorsen: först verkar det som om det är mördaren som dödat polismannen, men innan allt är över har Harry räknat ut hur hela soppan verkligen ser ut.

Jon Carlsen har anlitet mördaren till att mörda sin bror Robert, eftersom denne har sett alla mörka hemligheter Jon har. Under berättelsens gång får man följa Harrys korta romans med en frälsningsarmésoldat, hans återfall till alkoholism (ja, det är något så ovanligt som en kriminalare med relations- och alkoholproblem), hans moraliska överväganden samt hur han sätter fast kollegor för korrumption.

Trots att Harry Hole är ytterligare en schablonfigur till huvudperson tycker jag att kriminalromanen är riktigt bra. Den känns välskriven och engagerande, lite grann som Arnaldur Indridasson. Glöm alltså inte att snegla på grannländernas produktioner i den här genren!

1 kommentar:

Anonym sa...

En liten spoilervarning hade kanske varit på sin plats här?? när du avslöjar mördaren så där... :(

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...