tisdag 13 maj 2008

Flickan som lekte med elden - Stieg Larsson

Lisbeth “Wasp” Salander, datahacker av världsklass och ständigt underskattad, är huvudmisstänkt lesbisk-satanisk-massmördande psykopat och Mikael-superjournalisten-och-världens-bästa-kille-att-ha-i-sängen-Blomqvist är en av de få som tror på hennes oskuld.

Salander gör en hämndturné där hon gör upp med sitt förflutna, vilket får verkningar på bl.a. nationell nivå, med korrumperade SÄPO-, advokat- och polispersoner som bad guys. Det är spännande, men skruvat, med bl.a. blonda jättar till halvsyskon, Paolo Roberto som gör sitt livs boxningsmatch och sadistiska fäder med benprotes som sitter i rullstol och tycker att dottern är en hora.

Återkommande och irriterande är “rynkade på ögonbrynen” och “hon/han upptäckte att hon/han tyckte om henne/honom”. Bästa upprepningen är att “Lisbeth avskydde/hatade män som hatar kvinnor”. Cliffhanger: boken slutar med att Lisbeth är skjuten i huvudet och Mikael B. ringer 112. Bra bok, men som sagt: skruvad.

Inga kommentarer:

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...