söndag 19 juli 2015

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten - Mark Haddon

Christopher tycker inte om gul mat, men egentligen tycker han inte om färgen gult överhuvudtaget. Fem röda bilar som står parkerade i rad innebär att det kommer att bli en jättebra dag medan en eller flera gula bilar kan innebära att det blir en dag i fosterställning och kvidande läten. Christopher är femton år och autistisk, vilket genomsyrar hela berättelsen. Lika ordnat eller lika kaosartat som det är i hans huvud, lika ordnat eller kaosartad blir hans historia.

Boken läsaren håller i handen är resultatet av en av Christophers skoluppgifter och den tar sitt avstamp i en död  hund. Grannarnas jycke ligger mördad (mordvapnet: en högaffel) utanför deras dörr och pojken bestämmer sig för att ta reda på vem den skyldige är. Hans pappa förbjuder honom, men eftersom Christopher är väldigt situationsbetingad hittar han kryphål i förbudet och påbörjar sina efterforskningar. Dessa leder honom in på olika spår som plötsligt avslöjar sådant som pekar mot hans egna föräldrar och eftersom hans mamma har varit död en längre tid gör detta honom mycket förbryllad.

Jag gillar verkligen stilen i den här boken och de autistiska resonemangen blir både humoristiska (speciellt när han själv slår fast att han inte har någon humor) och hjärtknipande (t.ex. när hans pappa så gärna vill ha kroppslig kontakt för att visa sin kärlek, men Christopher vägrar eftersom han tycker att det är obehagligt). De långa naturvetenskapliga och matematiska resonemangen kan man snabbt bläddra förbi och då blir det här oväntat lättsamt och läsvärt.

Inga kommentarer:

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...