måndag 11 februari 2013

Gilla hata horan, av Johanna Nilsson

En bok kan knappast komma mer passande eller rätt i tiden som Johanna Nilssons Gilla "Hata horan". I efterordet berättar Johanna Nilsson att hon, precis när hon har avslutat den här romanen, får höra att det skapats en Facebookgrupp som heter just Hata horan. Hon avslutar romanen med uppmaningen att peppra kommentarsfält och chattar med snällhet. "Du vågar väl?".

För bara en månad sedan blev det upplopp i Göteborg efter en Instagram-händelse där unga tjejer hade hängt ut varandra som horor och slampor. Den saken är ännu inte utredd. Bara i veckan har kolumnister, programledare, politiker, skribenter och redaktörer gått ut med exempel på näthat som drabbat dem och gemensamt för alla kvinnor är de sexuella anspelningarna där den universella lösningen verkar vara att ge alla kvinnor mera kuk. Med mera kuk skulle världen vara lugnare. Med mera kuk skulle kvinnorna lyckas koncentrera sig på rätt sak.

Därför är den här romanen viktig: den visar på maktspel, inte bara mellan vuxna, utan i allra högsta grad mellan ungdomar. Den visar på hur snabbt opinionen kan ändra sig. Den som är vördad en dag blir pissad på nästa dag. Romanen visar också hur den tuffaste tuffa egentligen är den mjukaste mjuka och, kanske viktigast av allt, att det nästan alltid finns en förklaring till varför en person ger sig på andra. Det är ingen ursäkt, men en tänkbar förklaring.

I Johanna Nilssons roman får man följa Jonna; hon är varken poppis eller mobboffer, mycket tack vare att hon är rätt okej i sport. Gloria; som bloggare är hon ett lätt offer för anonyma näthatare efter en luciafest som går alldeles fel. Robin; halvguden som har världen, i alla fall gymnasiet, i sin hand och kan styra de lättledda dit han vill.

När maktbalansen skiftas efter det att någon bestämmer sig för att ge igen på Robin på samma sätt som han har utsatt andra för lidande, då rasar hela omgivningen, för både barn och vuxna.

Romanen Gilla "Hata horan" har kommit till i ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Pocketförlaget och Friends (där du också kan ladda ner en handledning). För varje såld bok går dessutom 2 kr till Friends.

Inga kommentarer:

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...