söndag 22 januari 2017

Dålig karma - David Safier

Småroligt och underhållande om vad som kan hända om du råkar dö i ett läge i livet när du kanske inte direkt har gjort dina godaste gärningar. Kim Lange är en framgångsrik tv-stjärna som enligt sina kollegor går över lik för att nå sina mål och inte tvekar att sparka en extra gång på den som redan ligger. Dessutom är hon beredd att gå på en tv-gala trots att det är hennes dotters födelsedag och hon visar dessutom gärna sin motvilja när maken Alex ifrågasätter hennes prioriteringar.

Kim går på galan, är otrogen, vinner priset - och dör. Livet passerar revy innan ett starkt ljus får allt annat att blekna bort och sedan står hon där, med sex ben och en gigantisk rumpa, återfödd som myra. Det blir möten med Buddha, som passande nog uppenbarar sig för andra i samma form, så myr-buddha förklarar karmaprincipen för en inte särskilt inspirerad Kim. I kampen för att ta sig ur sitt predikament har hon en annan återfödd vid sin sida, ingen mindre än  den legendariske Casanova. Tillsammans blir de myror, marsvin, katter, hundar, kossor, råttor och skalbaggar och både klättrar och halkar ner i den hierarkiska stegen som karma utgör. Målet är nirvana, eller att återförenas med sin familj, men inget av dem är helt okomplicerat.

Som religionslärare finns en del att önska i beskrivningen av denna återerfödelseroman, men som förälder med sjukt barn är det helt okej underhållning medan en febervarm hand önskar ha någon nära sig i sängen.

Inga kommentarer:

Grunden Bois - Här är alla vinnare

Snacka om att det här är en motpol till det mesta vi läser om i världen idag. Vi måste lyfta de här viktiga, självklara värdena att alla...