fredag 10 januari 2014

Pojken i resväskan - Lena Kaaberbøl & Agnete Friis

Januari månads bokklubbsbok för min del och den ska avhandlas i kväll. I Pojken i resväskan får vi följa Nina Borg som får påringning av väninnan Karin. Karin ber henne hämta ut en resväska på centralstationen i Köpenhamn och får höra att det är bråttom. Man förstår tidigt att Ninas och Karins relation inte är helt friktionsfri och Nina ger sig iväg för att hämta väskan. Den är tung och otymplig och hon öppnar den inte förrän hon kommer till sin bil, allt enligt Karins instruktioner.

I väskan ligger en liten pojke, utmattad och uttorkad, men fortfarande vid liv. Nina, som är sjuksköterska, tar hand om honom och söker läkarhjälp via sina kontakter, men gör allt i hemlighet och väljer också att inte ringa till polisen. Hon söker istället upp prostituerade som kan tänkas tala samma språk som den lille pojken för att hitta någon som kan hjälpa henne att spåra hans ursprung. När hon söker upp väninnan Karin hittar de henne död och på centralstationen har Nina sett en upprörd man som vandaliserar boxen där hon hämtade väskan. Hela berättelsen är en våldsam jakt på sanningen och en stor summa pengar.

I boken får man också följa pojken Mika, pojkens mamma samt olika personer som är ansvariga för bortrövandet. Man slits mellan att bäva för vad syftet med hans bortrövande var och det ligger nära till hands att tänka på pedofiler och trafficking. Ändå bjuder boken på oväntade vändningar som visar att det finns många marknader som ger en bild av Europas baksida. Dessutom ger romanens slut löften om fler böcker om Nina Borg och den tidsfixering hon lider av.

Inga kommentarer:

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...