lördag 13 mars 2010

Sju stenar till den otrogna hustrun - Vénus Khoury-Ghata

Noor är gravid efter en våldtäkt och ska stenas till döds för sina synder. Först måste regnet komma och lösa upp den hårda jorden, eftersom det inte går att gräva ett hål för steningen eller en grav när hon är död. På torget i byn har man dock förberett det som måste ske: där ligger stenar upptravade och väntar på att straffet ska kunna genomföras. De sju första stenarna kallas för de räddande stenarna. Romanens titel, Sju stenar till den otrogna hustrun skriven av Vénus Khoury-Ghata, påminner ständigt läsaren om dessa stenar som väntar.

I ett litet hus i utkanten av öknen sitter Noor i sällskap med Amina, en utstött kvinna med syner om vad som väntar i framtiden. Med dessa väntande kvinnor sitter också Du, den tredje kvinnan, som följer alla skeenden med andra ögon. En kvinna från Paris som själv varit otrogen, men som blivit lämnad av sin älskare när denne gick tillbaka till sin fru. Nu har hon anlänt till staden Khouf som biståndsarbetare med ambitionen att hjälpa och utbilda de mindre bemedlade.

"Du" möter en värld som tillhör männen. Det patriarkala samhället som beskrivs, dessutom i en islamistisk kultur, visar på hur kvinnan ständigt lever utlämnad åt mannens beslut. Den västerländska kvinnan vänder sig avig i sina försök att få domen mot Noor upphävd, men beslutet är oåterkalleligt. Den största frustrationen för "främlingskan" som duet också kallas är att kvinnorna finner sig i allt som beslutas åt dem och att man inte ser någon vits med förändring.

Ändå lämnar berättelsen inte läsaren med en känsla av hopplöshet. Boken upprör, men visar på att kärlek, bland annat mellan medsystrar, kan göra under för en människa. Det är en sanning som kvinnorna delar, låt vara att det blir i hemlighet och på ett sätt som aldrig kommer männen i den här byn till känna.

3 kommentarer:

Annas resa sa...

Usch, en sån faslig berättelse du skriver om. Jag får en klump i magen bara av att läsa det du skrivit. Men jag antar att man blir lite klokare som människa efter att ha läst boken och att man nog kan få ytterligare förståelse för ett och annat.

Nu måste du väl börja på något mer happy-go-lucky efter denna stentunga bok?

M sa...

Haha. Jag funderar på Anna Karenina, men sitter i nuläget med den där boken om läraren som blir inlåst i kopieringsrummet under en helg... What to choose...

Viktória Peričková sa...

Äntligen har glädjen och lyckan i mitt förhållande återställts, min före detta älskare återvände hem igår efter 2 års äktenskapsseparation. Jag har aldrig trott att kärleksmagi skulle kunna fungera så bra för att få tillbaka min man snabbt, jag ger det bara ett försök eftersom jag hör så många människor prata bra saker om Drigbinovia kärleksmagiker, de senaste veckorna har jag använt kärleksförtrollning tidigare och ingen funkar för mig. Men tills jag stöter på Drigbinovia försäkrar han mig att han kommer att göra alla kärleksförtrollningar å mina vägnar för att få tillbaka min före detta älskare. Jag följde noga hans instruktioner, att min älskare Paul kommer tillbaka till mig inom 3 dagar, jag har försökt så många sätt att be min man om ursäkt för att förlåta mig för att jag varit otrogen mot honom en gång tidigare, han fick reda på att jag har varit otrogen mot honom och sedan han lämnade hade vi två barn tillsammans som en familj. Jag har försökt så många sätt att få hem honom men ingenting fungerar. Tills jag stötte på Drigbinovias e-postblogg online eftersom detta av en kvinna från Kanada delade hans whatspp-kontakt +12162022709 och Email doctorigbinovia93@gmail.com Jag skickar bara ett meddelande till honom för att hjälpa mig att få tillbaka min före detta älskare. Jag gav Drigbinovia både min och min älskare bild och namn och det var allt han bad om. Strax efter andra dagen fick jag ett telefonsamtal från min älskare Pau och han ber om ursäkt och lovar mig att han kommer hem i helgen, jag sa ok och jag väntade på honom, igår kom han tillbaka hem som Drigbinovia lovade mig. Jag är väldigt glad över att ha honom tillbaka med mycket kärlek och omsorg mer än någonsin tidigare. Jag tror att det är rätt för mig att dela denna fantastiska goda nyhet här så att den kan motivera och hjälpa andra att hitta en lösning för att återförenas med en trasig kärlekspartner idag. sant det fungerar för mig här. Jag tror att det kommer att fungera för dig också.

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...