lördag 13 mars 2010

Sju stenar till den otrogna hustrun - Vénus Khoury-Ghata

Noor är gravid efter en våldtäkt och ska stenas till döds för sina synder. Först måste regnet komma och lösa upp den hårda jorden, eftersom det inte går att gräva ett hål för steningen eller en grav när hon är död. På torget i byn har man dock förberett det som måste ske: där ligger stenar upptravade och väntar på att straffet ska kunna genomföras. De sju första stenarna kallas för de räddande stenarna. Romanens titel, Sju stenar till den otrogna hustrun skriven av Vénus Khoury-Ghata, påminner ständigt läsaren om dessa stenar som väntar.

I ett litet hus i utkanten av öknen sitter Noor i sällskap med Amina, en utstött kvinna med syner om vad som väntar i framtiden. Med dessa väntande kvinnor sitter också Du, den tredje kvinnan, som följer alla skeenden med andra ögon. En kvinna från Paris som själv varit otrogen, men som blivit lämnad av sin älskare när denne gick tillbaka till sin fru. Nu har hon anlänt till staden Khouf som biståndsarbetare med ambitionen att hjälpa och utbilda de mindre bemedlade.

"Du" möter en värld som tillhör männen. Det patriarkala samhället som beskrivs, dessutom i en islamistisk kultur, visar på hur kvinnan ständigt lever utlämnad åt mannens beslut. Den västerländska kvinnan vänder sig avig i sina försök att få domen mot Noor upphävd, men beslutet är oåterkalleligt. Den största frustrationen för "främlingskan" som duet också kallas är att kvinnorna finner sig i allt som beslutas åt dem och att man inte ser någon vits med förändring.

Ändå lämnar berättelsen inte läsaren med en känsla av hopplöshet. Boken upprör, men visar på att kärlek, bland annat mellan medsystrar, kan göra under för en människa. Det är en sanning som kvinnorna delar, låt vara att det blir i hemlighet och på ett sätt som aldrig kommer männen i den här byn till känna.

2 kommentarer:

Anna sa...

Usch, en sån faslig berättelse du skriver om. Jag får en klump i magen bara av att läsa det du skrivit. Men jag antar att man blir lite klokare som människa efter att ha läst boken och att man nog kan få ytterligare förståelse för ett och annat.

Nu måste du väl börja på något mer happy-go-lucky efter denna stentunga bok?

M sa...

Haha. Jag funderar på Anna Karenina, men sitter i nuläget med den där boken om läraren som blir inlåst i kopieringsrummet under en helg... What to choose...

Grunden Bois - Här är alla vinnare

Snacka om att det här är en motpol till det mesta vi läser om i världen idag. Vi måste lyfta de här viktiga, självklara värdena att alla...