lördag 6 februari 2016

Främlingen - Diana Gabaldon

Främlingen är första delen i ett historiskt drama om Claire som genom en Stonehengeliknande stenformation reser genom tiden, från efterkrigstidens 1945 till de skotska högländerna 1743. Hon ställs inför problem som t.ex. kvinnans underställda plats i samhället, att hennes sjuksköterskefärdigheter kan ses som häxkraft och att hon vet vad som kommer att hända i framtiden eftersom historien finns nedtecknad i den framtid hon kommer från. 

Dessutom ställs hon inför andra dilemman: kärleken till den äkta make hon har i sitt liv under den tid hon föddes i och den spirande förälskelsen som uppstår mellan henne och en av klanledarna i sällskapet hon hamnar i. Eller slitningen att stanna kvar eller att försöka ta sig tillbaka. Serien innehåller några för många böcker för att jag ska orka till slutet, men första delarna har kommit ut som tv-serie, så det blir kanske att följa Claires öde i det formatet istället. 

Av det jag kan förstå blir det en del tidsresor under seriens gång och för en inbiten anglofil med dragning även åt det frankofila och övriga europeiska området kan det här säkert upplevas vara en fullträff. Det är spännande och roligt med en lagom blandning av sex och våld (vilket borde tilltala både en och två av mina närmaste läsarvänner). 

Bild lånad av förlaget och boken läst på Storytel.  

Inga kommentarer:

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...