fredag 8 maj 2015

En viktig bok. Årets viktigaste? Den viktigaste hitintills? En perfekt present till mors dag i alla fall.

Det här kan vara den viktigaste boken jag har köpt, inte bara i år. Jag smet ner på lunchrasten (okej, det fanns sushi med i bilden också) och köpte den. Nu i maj är det 70 år sedan Andra Världskrigets slut och det är en god anledning att fira, bl.a. genom att köpa den här boken.

Jag har bara påbörjat läsningen, men det är svårt att slita sig. Vad visste Sverige om det som pågick? Mycket, ska det visa sig. Var vi omedvetna om det judarna och andra utsatta grupper tvingades utstå och utsattes för? Inte alls. Var vi neutrala? Nja, de allierade verkade inte så nöjda med att vi, med vår "neutralitet", sålde kullager till tyskarna.

Urklipp från olika tidningar, skönt kommenterade med "skitprat", avskrivna brev från män och kvinnor som på olika sätt varit delaktiga i kriget och allmänna berättelser om hur Sverige påverkades av kriget finns samlade i Astrid Lindgrens Krigsdagböcker 1939-1945. Här får man som läsare också möta Astrid själv, i olika sinnesstämningar, som skriver på Pippi Långstrump, som stukar foten och som är utled på kriget.

Världens bästa Astrid med en bok som passar som världens bästa morsdagspresent.

Inga kommentarer:

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...