söndag 23 februari 2014

Stjärnmärkt - Jessica Spotswood

Här är Stjärnmärkt,uppföljaren till Farlig förmåga och det är dags att få reda på hur det ska gå för de tre systrarna Cahill som alla tre är häxor i ett alternativt New England. Brödraskapet stiftar lagar som fängslar kvinnor till hemmet och som kraftigt begränsar deras frihet. Lagar stiftas som säger att osedliga böcker ska brännas och dessutom förbjuds flickor att lära sig att läsa. Det är inte länge sedan jag läste citatet som lyder att "Där man bränner böcker bränner man så småningom också människor". Detta gäller även i New England.

En av systrarna Cahill är den utvalda som kommer att få de gåvor som krävs för att bjuda motstånd mot förtrycket mot kvinnor. Cate tror att det är hon, men väntar förgäves på de varsel som ska vara ett av tecknen på utvaldheten. Hennes ärelystna syster Maura anstränger sig för att vara den utvalda och hennes bitterhet  har bara frodats sedan systrarna senast sågs.

Den yngsta systern Tess däremot, är oskuldsfullheten personifierad och har ett rent hjärta som alla runt omkring genast tilltalas av. När Cate börjar misstänka att det är Tess som är den utvalda blir hon rädd för att de andra delarna i profetiorna också ska slå in. Den delen som gör henne mest rädd är att en av systrarna ska komma med läkedom och död. Med tanke på att det är hon själv som har starka läkeegenskaper undrar hon över delen med döden.

En av de få ljuspunkter som finns i hennes liv är Finn som också har lämnat den lilla hemorten för att bo i storstaden nära Cate. De träffas i hemlighet och smider planer för att trots allt kunna vara tillsammans. När Maura hotar Cates lycka bildas en spricka i Cates hjärta och andra egenskaper än de hon hittills har visat upp träder fram. Bokens slut ger samtidigt ett löfte om mycket mer och det om något är väl härligt.

Något som är riktigt lyckat med den här bokserien är att det medeltida samhället med kvinnors undanskymda roll och kraven på hennes kyskhet blandas upp med kärlek och heta kyssar på biblioteket. Mitt bland alla krinolinkjolar och korsetter finns också ett modernt grepp som tydligt kopplar in läsnyfiktenheten. Jessica Spotswood kombinerar nytt och gammalt på ett alldeles lysande sätt.

Bok och bild från förlaget.

Inga kommentarer:

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...