lördag 20 juli 2013

Farlig förmåga - Jessica SpotswoodCate, Maura och Tess är systrar i ett sekelskifte där kvinnor är speciellt utsatta, eftersom de när som helst och på vilka grunder som helst kan bli anklagade för att vara häxor. Det stora problemet för systrarna ligger i att de faktiskt är häxor. Cates hela liv går ut på att uppfostra systrarna, dölja och lära dem hantera sina förmågor, samtidigt som dagen för hennes tillkännagivande närmar sig. Samhället styrs av ett brödraskap som predikar kvinnans underordnande, hennes oklokskap och hennes bräckliga sinne. När hon fyller sjutton måste hon därför göra ett tillkännagivande där hon berättar om hon ska gifta sig eller gå med i en systerlig orden där hon förväntas tjäna samhället.

Cate står inte utan giftaserbjudanden och när barndomskamraten Paul friar borde hon vara lycklig. Giftermålet skulle innebära stor frihet och dessutom en möjlighet att se världen. Dessutom tycker Paul om henne och de skulle säkert få det bra tillsammans. När Cate blundar ser hon dock bara Finn framför sig - bokhandlarsonen som oväntat påverkar henne starkare än hon kan hantera. Hennes magiska förmågor slår bakut och orsakar sådana förvandlingar av omgivningen att inte ens systrarnas samlade krafter kan trycka tillbaka förtrollningen.

När hotet om häxanklagagelserna hela tiden hägrar gör det att alla försöker undvika att göra misstänkta handlingar. Därför blir Cate minst sagt förvånad när hon upptäcker att det finns fler av hennes sort och mycket närmare än hon någonsin skulle kunna tänka sig. Det finns också en profetia som säger att systrarna är hotade och att någon av dem kommer att göra någon av de andra illa... Det känns för systrarna otänkbart, men under de pressade förhållandena kan vad som helst hända.

Naturligtvis slutar det så spännande att jag knappt kan bärga mig till dess del två kommer ut. Ändå är inte den här boken, Farlig förmåga, alldeles enkel. Det finns en skön nivå på språket som utmanar och som knyter associationer till långt mycket vidare begrepp än vad som faktiskt nämns. Det är snyggt, tycker jag, och jag tänker då och då att boken både underhåller vana läsare, samtidigt som den utmanar den mer ovane. Systrarna är pryda och vaktar sitt goda rykte, samtidigt som de brännande heta känslorna en tonåring känner beskrivs så bra att man själv får fjärilar i magen. Klassikerna i bokväg nämns, varningar för litteraturens (den romantiska) påverkan uttalas och de kvinnliga dygderna (sömnad, språk och musicerande) framhålls. Bra. Möcket, möcket bra.


Bok och bild från förlaget. 

Inga kommentarer:

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...