fredag 1 augusti 2008

Som jag vill vara - Katarina von Bredow

Alla, alla, alla borde läsa den här boken!

Jessica är 15 år, nyförälskad och tillsammans med Arvid. Hon lever typiskt tonårsliv sida vid sida med bästa kompisen Lollo och tankarna kretsar kring vad hon ska välja när det är dags att börja gymnasiet. Mamma Siv är originell och icke-konventionell och packar ner kondomer i dotterns väska utan att rodna. Ändå blir Jessica gravid första gången hon någonsin har sex.

Det är det som är så bra med den här ungdomsromanen. Den visar att det räcker med att ha oskyddat sex en gång för att det ska kunna bli ett barn. Bredow beskriver sedan på ett otroligt bra sätt chocken som drabbar Jessica, sedan den lika omtumlande känslan när hon bestämmer sig för att behålla barnet. Det är så självklart för alla att hon ska göra abort, men Jessica menar att det bor en liten människa i henne.

På sid. 116 säger hon att hon inte vet vilken människa hon vill vara, men hon vet vem hon inte vill vara. Hon vill inte vara den som dödade sitt barn. Kanske är det allt för mogna tankar ibland, det som presenteras som 15-åringens funderingar och beslut, men det är som upplagt för diskussion. Genom att använda sig av många olika karaktärer som finns i Jessicas närhet kan problemet tonårsgraviditet belysas utifrån olika synvinklar. Abort som preventivmedel är en annan aspekt av det hela. Barnmorskan är frank när hon talar om att om man är stor nog att bli med barn är man också stor nog att behöva sätta sig in i konsekvenserna av det. Många stora beslut ska tas och inget utav dem ska göras lättvindigt.

Det blir en uppgörelse mellan Jessica och hennes jämnåriga, med hennes mamma och med samhällets syn på en gravid tonåring. Men det är så snyggt skrivet och så engagerande att alla kan ha behållning av att läsa romanen.

Inga kommentarer:

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...