torsdag 28 augusti 2008

Bekantas bekanta - Mats Strandberg


Berättelsen om f.d. modellen Camilla, transvestiten Daniel och wannaben och tillika hans syster Lilly utspelar sig i Stockholm, mitt under 1990-talet. Camilla återvänder till Sverige efter några hårda år, både för att hon är tvungen och för att hon vill vinna tillbaka en kärlek hon svikit. Dessutom har hon tunga hemligheter att bära på som skulle kunna omkullkasta hela hennes vardag.

Daniel är god som guld och när han inte jobbar på videobutiken transar han om sig och blir Malin Melanom. Han söker ständigt kärleken, men misströstar och är övertygad om att den inte kommer att drabba honom. Han hoppas dock på regissören Joshua, men denne blir tillsammans med systern Lilly.

Lilly i sin tur har alltid varit den tysta och blyga som visserligen får vara med, men som ändå på något sätt inte räknas. Hon är tyst och självkritisk och när hon väl säger någonting blir det fel. Hon hoppas på att få ut mycket av den glamourösa Camilla, men hon blir snart bitter och drar nytta av de hemligheter hon får reda på om rivalen.

Bekantas bekanta beskriver nittiotalet som det är, med blandbanden, eurotechnon, Ny Demokrati, Jannike Björling, rökningen på krogarna, freestylen och mobiltelefonerna som inte alla ännu har men som du måste fälla ner antennen på när du avslutat samtalet. Titeln anspelar bl.a. på hur litet Sverige och Stockholm är. Alla vet allt om alla och du får jobb och lägenhet genom att du känner någon som känner en annan som har en dotter som är utomlands och därför kan låna ut sin bostad.

Det är bitvis sorgligt när Lilly gör allt hon kan för att slå igenom, för hon kämpar verkligen med näbbar och klor. Hon drar sig inte för att gå över lik för att komma dit hon vill, trots att hon förlorar vänner och familj på köpet. Som kontrast till detta går det lätt för Camilla. Hon blir tillfrågad om chanser som Lilly blir mycket avundsjuk på. Den näpna och spinkiga Lilly är i sin tur en kontrast mot sin överviktige bror som tror att alla har lika svårt för hans kropp som han själv har. Men han träffar Jimmy och inser att det finns de som tittar på insidan också.

Det är en underhållande bok, inte minst för att författaren flirtar med läsaren när han till exempel beskriver karaktärernas förväntan inför det kommande millenniet och hur de ifrågasätter Big Brother-konceptet. Dialogen är rapp och övertygar och personerna är något av schabloner, vilket gör att man känner igen deras personlighetstyper och kan läsa in mycket i hur dessa agerar.

Klart läsvärd, även om det står på baksidan att svenska Elle tycker att Mats Strandberg är Sveriges svar på Jackie Collins. Det är väl ingen komplimang?

Inga kommentarer:

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...