lördag 25 mars 2017

Människorna - Matt Haig

Det här är månadens bokklubbsbok för oss och här kommer en bekännelse: jag presenterade den för mina elever som boktips innan jag ens hade läst det första kapitlet. När de reagerade med skratt och intresse var jag så illa tvungen att läsa den själv, för eleverna har en tendens att vilja diskutera böcker med mig efter avslutad läsning. Ångrar jag att jag har läst den? Absolut inte. Det är är så bra!

Det här handlar om två saker som inte alls intresserar mig egentligen: matematik och utomjordingar. Men det är samtidigt det som är grejen! Utomjordingen, som förblir namnlös, har fått ta över en värdkropp tillhörande en matematiker som har löst det sista problemet, teoremet, som mänskligheten har funderat över och detta innebär ett problem för resten av universum. Hans uppdrag, nu i Andrew Martins kropp, är att eliminera alla människor som kan ha fått vetskap om lösningen på det matematiska problemet. Samtidigt ska han också samla information om denna primitiva ras, dessa neandertalare med utstickande hörselorgan och spetsiga luktanordningar - människorna.

Så följer en beskrivning av mänskligheten, först med avsky och förakt, för det finns ingenting som är tilltalande, anmärkningsvärt eller ens ömkansvärt med livsformen enligt utomjordingen aka Andrew. Att de läser veckotidningar, trots att ingen någonsin blivit lyckligare av det, eller att det verkar finnas en otrolig kollision mellan nakenhet och kläder gör dem obegripliga och från detta perspektiv finns inget att värna om. Men så äter Andrew en smörgås med jordnötssmör. Han lyssnar på Debussy, ser en soluppgång, får en hund, blir vidrörd, omhändertagen och smekt. Trots att människorna är fanatiskt fixerade vid helgerna och att fem av veckans sju dagar bara verkar gå på repeat, börjar han se allt det andra. Han läser Dickinson och det är det som gör honom själv till människa.

Mer komplicerat blir det eftersom han, en överintelligent livsform, måste dela hus med en fru som borde ha lämnat honom för länge sedan och en son som den ursprunglige Andrew för länge sedan har gett upp hoppet om. Där upptäcker han dock det som inte existerar på den plats hans utomjordiska jag har fått uppleva: kärleken. Med en familj som inte förstår honom och uppdragsgivare som sätter allt högre press på honom att avsluta det han blivit sänd för att utföra, skriver han bland annat en lista med värdefulla råd åt "sin" son. Även om du måste läsa romanen för att förstå flera av råden så kommer här ändå ett axplock och iakttagelser:

  • Om fyllorna fick människorna att glömma att de var dödliga, var det bakfyllornas uppgift att få dem att minnas det. 
  • Katolicism är en typ av kristendom för människor som gillar pläterat guld, latin och skuld. 
  • Sikta inte på perfektion. Evolutionen och livet sker genom misstag. 
  • En paradox: det du inte behöver för att leva; böcker, konst, bio, vin och så vidare - är det du behöver för att leva
  • En ko är en ko även om du kallar det för biff. 
  • Krig är svaret på fel fråga. 
Det finns så mycket att ösa ur när det gäller den här boken och jag ser fram emot att få diskutera den med andra människor. 

Bild lånad av förlaget

Inga kommentarer:

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...