måndag 21 september 2015

Dubbeltrubbel - Barnett, John & Cornell

Under Miles första dag på sin nya skola i Gäspköping händer en massa märkliga grejer: Miles får en broschyr av sin rektor med 1346 intressanta fakta om kor. Någon har kört upp rektorns bil i trappan och Miles blir misstänkt. Miles blir ihopparad med Niles, men de har inget mer gemensamt än att deras namn rimmar. Niles är sinnebilden av en tråkig elev som alltid gör allting rätt och som är lärarnas favorit. Miles å andra sidan är van vid att vara skolans värsta busfrö. Hans största problem, förutom att ha fått Niles på halsen, är att någon annan på skolan verkar vara precis lika busig som han själv kan vara – om inte bättre. Detta är någonting han inte är van vid.

Alla bus Miles hittar på avslöjas av det andra busfröet och nu måste han komma på vem rivalen är. När sanningen uppdagas är det en person som man allra minst skulle misstänka och den personen kommer med ett hisnande förslag: att de ska slå sina kloka huvuden ihop och genomföra ett bus som Gäspköping sent ska glömma. Det ska ske på årets busigaste dag, den 1:a april, och det ska på något sätt innefatta kor… Ärkebuset kan börja och duon ska arbeta tillsammans under namnet Dubbeltrubbel.

Språket är hur roligt som helst, lika mycket för en vuxen som läser högt som för barnet som lyssnar på boken. Alla hänvisningar till kor, allt från tokiga fakta till att en ko alltid råmar någonstans i bakgrunden, blir så komiskt att vi måste skratta. Avslutningen är fenomenal och humorn sitter i både text och bild. Fantastiskt rolig bok att dela läsupplevelse genom tillsammans med sitt barn (eller att läsa lite före på egen hand när barnet väl har somnat).


En varningstext skulle dock kunna vara på sin plats, för alla idéer som presenteras föder oanade idéer hos en liten läsare… 

Bok och bild av förlaget

Inga kommentarer:

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...