torsdag 22 april 2010

Emmy Moréns dubbla liv - Barbara Voors

Om du som vuxen fick chansen att skriva brev till dig själv som 16-åring, vad skulle du skriva då? Vilka råd skulle du ge dig själv? Vilka insikter skulle du dela med dig av och vilka tankar skulle du behålla för dig själv?

Problemen som du har som tonåring är gigantiska, hur vardagliga och triviala de än är. Problemen du har som vuxen är också gigantiska, men du har lärt dig att tänka pragmatiskt och vet att du med förnuftet borde kunna greppa vissa undanglidande sanningar. Emmy Morén och Emmy Morén ställs precis inför detta när den unga flickan googlar sig själv och finner en skådespelerska i Stockholm med samma namn.

När resten av mailväxlingen rullas upp börjar en misstanke i huvudet, både mitt och en av Emmysarna, att ta form och snart besannas den. Språket är fantastiskt och Voors växlar skickligt mellan vuxet och tonårigt språkbruk utan att det blir så där patetiskt stilistiskt och överdrivet som det annars lätt kan bli. Jag köper inte alls brevformen, men har överseende med det eftersom båda Emmy är skrivande människor med anknytning till dramatiken. Det här är en fantastisk bok som i sin korthet förmedlar så mycket.

Emmy Moréns dubbla liv är Barbara Voors första ungdomsroman och den kom ut 16 april på Rabén och Sjögrens förlag.

2 kommentarer:

Annas resa sa...

Så fint du skrivit om boken. Du gillade den också! Nu hann vi aldrig ha någon "fikarumsbokklubb" men det får väl bli senare.

Ha en trevlig helg!

M sa...

Eller hur! Men den var verkligen bra och läraren i mig ser genast möjlighet att sätta den i händerna på eleverna. Vi kan väl fika och prata om de saker som man inte kan avslöja om handlingen här?

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...