måndag 26 juni 2017

Three Sisters Island - En förtrollad ö - Nora Roberts

Ännu en trilogi av Nora Roberts och ännu en bladvändare för den läsare som vill dyka in i romantik, magi och formelartade berättelser. Jag tänker inte ursäkta mitt frossande i enkla bladvändare, för det finns alldeles för många som kastar sig mot strupen på både författare och läsare som ägnar sig åt den här typen av litteratur. Jag ser det som selleri: det rensar smaklökarna (eller läslökarna) och gör dig på en och samma gång medveten om att du är läskunnig och att du blir på lite bättre humör.

Här, i första delen, får läsaren möta Nell. Hon är på flykt från en man som vill henne illa och inom sig har hon alltid känt en dragning till just den här ön, Three sister island. Hon är bekant med sägnen som berättar om de tre systrarna som alla gick tragiska möten till ödes, men när hon väl sätter sin fot iland känner hon att hon är hemma. Allt hon behöver faller på plats när hon väl är där, för hon behöver ett jobb och någonstans att bo, vilket den företagsamma Mia också förser henne med. Efter en provanställning på öns bokcafé visar sig Nell vara en framgångssaga eftersom hon är fantastisk på att laga mat samtidigt som det lilla huset hon får hyra verkar välkomna henne på ett nästan fysiskt, påtagligt sätt.

På ön finns också polisen Zach som av Nells beteende att döma förstår att hon inte har haft en okomplicerad tillvaro. Kärleken spirar och öns invånare tecknas allteftersom så att det lilla samhället får både karaktär och egenheter. Nell upptäcker, i ledning av Mia, att det var meningen att hon skulle komma till just den här platsen och att det finns sådant som kan göras som inte kan förklaras med vetenskap. Zach ser, förstår och är inte överraskad när det visar sig vilka förmågor Nell besitter. Det finns dock ett hot som hägrar i de mörka dimmorna (för annars skulle det ju bli hur tråkigt som helst) och det är av yttersta vikt att alla krafter sammanstrålas när det hotet kryper närmare. Förutom Mia och Nell ingår också den ovilliga Ripley, och det är dessa tre kvinnor som lever trehundra år efter de ursprungliga tre systrarna, som det kommer an på att rädda världen.

Vad är då styrkan i det här? Nora Roberts klarar bland annat av att presentera tre karaktärer och ge dem utrymme att fylla var sin bok med. Är det pratigt och ibland melodramatiskt? Hell yes, men kära värld - det är väl just sådant som får en trogen läsare att välja den här typen av selleri ibland? Alla vet att man inte ska äta tomma kolhydrater, men i lagom mängd ger de ett rus som ingen någonsin farit illa av. Det är samma sak med de här böckerna: hur ska du veta vad som är djupt om du inte får plaska lite i vattnet ibland? Läs och ursäkta dig inte. Inte inför någon, men greppa gärna sedan en bok av Jonas H K eller valfri Selma Lagerlöf - bara du läser.

Bild lånad av förlaget.

Inga kommentarer:

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...