lördag 21 januari 2017

Miniatyrmakaren - Jessie Burton

Det här är en bok att känna på, för det är någonting sammetslent och glassigt på samma gång som kommer att få dig att vilja ha boken i din hand för att sedan ställa i din bokhylla.

Nella, eller Petronella som hon egentligen heter, knackar en dag på en dörr och samma dag förändras hela hennes liv. Hon är ung och bortgift med en framgångsrik handelsman som hon bara har träffat helt kort innan de gifte sig. Det är 1600-talets Nederländerna och en ung kvinna från landet kan egentligen inte önska mer än att få bättre framtidsutsikter än vad Nella har blivit erbjuden. Ändå är det något med maken Johannes som inte stämmer. Han är vänlig, men inte intresserad av henne och det är snarare systern som tar ansvar för att inviga Nella i det nya liv som väntar henne. Inte blir det lättare av att Johannes beställer ett litet dockskåp åt henne. Det är en replika av det hus hon själv lever i och efter en beställning hos en hemlighetsfull miniatyrmakare börjar de små figurerna i dockskåpet att på ett obehagligt sätt att spegla livet som det ser ut i verkligheten. Med kyrkans ögon som ser allt som inte borde existera närmar sig det lilla hushållet en tillvaro som ingen har kunnat förutse, men som oundvikligt kryper närmare.

Det här var en sådan oväntad läsglädje. Slutet är så där, men fram till dess är det trollbindande. Klart läsvärt!

Inga kommentarer:

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...