fredag 23 mars 2012

I det förflutna, av Kate Morton

Historia och nutid vävs ihop när Edies mamma får ett brev som legat bortkommet i en postväska i femtio år. Det är ett brev från det förflutna som modern inte vill tala om, men som Edie inte kan slita sig från. Hon ger sig iväg till avsändaren, den yngsta av tre systrar som bor i ett förfallet slott ute på en engelska landsbygden. Brevskriverskan Juniper misstar henne för att vara modern Meredith och berättar att hennes fästman snart ska komma och Edie förstår att Juniper har väntat i snart femtio år på hans ankomst. De andra två systrarna, Persephone och Serafina, sköter om sin syster och sitt hus så gott de förmår, men det tär samtidigt på dem. De är alla starka individer som alltid har förlitat sig på varandra och med ungdomen i backspegeln kan de nu summera hur deras liv blev utifrån de val de faktiskt gjorde.

Så blandas moderns ungdom och den tid hon tillbringade som evakueringsbarn hos systrarna med Edies nutid och hennes efterforskningar kring fästmannens mystiska försvinnande. Upplösningen blir spännande och oväntad och i bakgrunden vävs litteratur, kärlek och galenskap ihop till en underhållande historia. Boken är klart läsvärd även om den ibland känns ett hundratal sidor för lång.

Inga kommentarer:

Grunden Bois - Här är alla vinnare

Snacka om att det här är en motpol till det mesta vi läser om i världen idag. Vi måste lyfta de här viktiga, självklara värdena att alla...