måndag 2 maj 2011

Cirkeln - boken som är sjukt OM

Att fösa ihop sex tjejer i gymnasieåldern som är varandras diametrala motsatser och få dem att samarbeta kan aldrig sluta väl? Det kanske låter som grunden för en nysatsande dokusåpa, men är huvudkaraktärerna i romanen Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Märkliga händelser sker i den lilla bruksorten Engelsfors och en natt när månen färgas röd dras de sex tjejerna till samma samlingsplats. Där finns också skolans märklige vaktmästare som högtravande försöker göra tjejerna uppmärksamma på deras stundande uppgift.

Tonen är skönt tonårsk. Någon (pluggisen) lyssnar uppmärksamt, antecknar till och med. Någon annan (bimbon) rättar till bh-bandet och smäller en tuggummibubbla. Ytterligare en annan blänger på supertönten och vill inte ha med henne att göra. Snart går det dock upp för dem alla att de måste samarbeta - både deras egen och kanske hela världens framtid hänger på dem.


Cirkeln bjuder på en härlig blandning av forntida myt och nutida verklighet. Onda krafter rör sig först i utkanten, men tar sedan sin besittning mitt i den lilla gruppen. De unga människorna förändras, om än inte alltid till det bättre, av de krafter de upptäcker att de besitter och använder dem till en början till annat än vad de är avsedda för. Berättelsen visar vad en mobbad människa med oväntade förmågor kan drista sig till att göra. Den visar vad en otillräcklig tilltro till den egna personen kan få för konsekvenser och samtidigt motsatsen, vad en insikt om densamma kan medföra. Det är så smart hela upplägget att man bara älskar boken och måste läsa vidare. Aldrig har jag väl längtat så mycket efter att ett nytt skolår ska ta sin början! Del två utkommer 2012.


Boken är sjukt OM; omtalad, ombloggad, omskriven, omtyckt och omistligt o(u)mbärlig för alla som vill rysa lite.

Bok och bild från förlaget.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är sjukt nyfiken på denna bok. Det får bli i sommar eftersom man har fullt upp i skolan!

M sa...

Jag kan känna mig lite avundsjuk på dig, som har ditt roliga kvar. Om du bodde nära mig hade du kunnat låna boken = )

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...