tisdag 1 februari 2011

En underbar, klok och galen Uggla - Hjälp! Vem är jag?

Caroline af Ugglas släppte sin skiva Joplin på svenska 2007 och har sedan dess varit en personlig favorit. Annars har jag sett henne i något inredningsprogram, i något hemma hos-program och inte minst i melodifestivalen. Man har sett henne lite här och lite där och skapat sig en uppfattning baserat på bits and pieces. När jag sedan har läst hennes bok Hjälp! vem är jag? som bygger på hennes samtal med Ulf Karl Olov Nilsson (här kallad UKON) inser jag att man bara sett en liten snöflinga av ett stort isberg.

Man känner igen hennes uttryckssätt med yviga gester (vilka man visserligen inte ser, men samtalet är mycket levande) och många runda ord. UKON har jag ingen bild av alls, men otroligt nog är han minst lika intressant att följa. Varje kapitel utgår från en terapisession och efteråt har UKON kommenterat samtalet i en reflektion över både innehållet utifrån vad Caroline har sagt, men också utifrån sådant han har tänkt om sin egen insats. Det kan vara att han har hastat förbi en viktig knutpunkt eller att han skojat bort någonting han i efterhand förstått var mycket viktigt.

Det är så intimt, så personligt och så naket utlämnande att läsa om Caroline af Ugglas familjeförhållanden, trosföreställningar, drömmar, tvångstankar, panikångestattacker, toppar, dalar... Jag blir lite snurrig men slås ständigt av tanken att jag lite grann glömt bort att hon faktiskt är en vanlig människa. Nåja, en vanligt ovanlig människa. Kanske bör vi läsa fler biografier och sådant här material, för att påminna oss om detta. Hejja Carro!
Utgiven av Piratförlaget.

1 kommentar:

Fru Mju sa...

jag har tre av hennes skivor och har läst ett par tidningsartiklar (läs: typ mama eller femina?). måste kollas upp. tack för tipset. :)

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...